Jak serwować burgery na kolację?

Nie jest tajemnicą, ze burger może być świetnym wyborem na każdą porę dnia. Dobrze sprawdza się zarówno w porze obiadowej, jak i jako lunch czy kolacja. To znakomita propozycja na wieczór — tak ten spędzany we dwoje, jak i w większym gronie. Jeśli chcesz dowiedzieć się, na jakie burgery warto postawić, przygotowując pyszną kolację, zapraszamy do lektury! Poznasz także kilka tricków, które pozwolą Ci uczynić wieczór z burgerami jeszcze lepszym.
Burger na kolację — jak go wybrać?
Impreza lub kolacja we dwoje tuż-tuż, a Ty nie masz pomysłu na burgera? Zastanów się, jakie smaki preferują osoby, którym zamierzasz zaserwować pyszną kanapkę. Na tym etapie warto też upewnić się, czy w ekipie są jacyś weganie lub wegetarianie — oni z pewnością będą woleć roślinne alternatywy dla wołowego kotleta, sera czy majonezu.
Żeby nie musieć kupować wielu różnych składników, najprościej zamówić odpowiadające gościom kombinacje z menu dobrej burgerowni lub food trucka. Różnorodną ofertę pysznych burgerów ma w swojej ofercie na przykład Pasibus — lokale tej sieci znajdziemy już w niemal każdym większym mieście, także w województwie zachodniopomorskim. Sprawdź menu Pasibusa i poznaj najlepsze burgery Szczecin!
Jakie burgery sprawdzą się na kolację?
W doborze burgerów warto zasugerować się nie tylko preferencjami gości, ale i porą posiłku. Ostatnie danie dnia nie powinno być nazbyt ciężkie czy niezdrowe — zamiast typowego fast foodu lepiej wybrać kanapki przygotowywane z pasją i ze świeżych składników. Dla tych, którzy pragną poczuć sytość, ale i nie najadać się zbytnio, dobrym wyborem będą burgery bazujące na roślinnych składnikach.
Macie ochotę na coś rozgrzewającego? Świetną propozycją będą burgery z pikantnym sosem lub z gorącym kotletem serowym. Miłośnicy klasyki mogą postawić na tradycyjnego hamburgera z wołowym mięsem, a ci, którzy pragną czegoś bardziej oryginalnego, mogą zdecydować się na przykład burgera z orientalnymi składnikami, po meksykańsku lub z owocami.
Jak serwować burgery w porze kolacji?
Aby kolacja z burgerami w roli głównej była jeszcze lepsza, warto zadbać o także o to, by na stole znalazły się pyszne dodatki i napoje. Amerykańskie kanapki najczęściej podaje się z frytkami z ziemniaków lub batatów — najlepiej ciepłymi i doprawionymi odrobiną soli i pieprzu. Aby smakowały one jeszcze lepiej, warto przyrządzić lub zamówić także dip, czyli gęsty sos, w którym będzie można zanurzać frytki. Do najpopularniejszych rodzajów dipów należą m.in. majonezowy, barbecue i salsa. Szykuje się kolacja w stylu meksykańskiej kuchni? Zamiast frytek możesz wybrać nachosy.
Burgery znakomicie łączą się z orzeźwiającymi napojami — lemoniadą, piwem lub cydrem. Miłośnicy ekskluzywnych smaków mogą raczyć się burgerami w towarzystwie szklanki dobrej whisky lub kieliszka półwytrawnego wina. Charakter imprezy w gronie znajomych pomogą podkreślić drinki i kolorowe koktajle, na przykład typu Spritz. Oczywiście świetnie sprawdzi się także klasyczna cola, tonik lub sok owocowy.